Normikriittisyyttä* luokkahuoneisiin
Opetussuunnitelmat ja yhdenvertaisuuslaki velvoittavat opettajia yhdenvertaisuuden aktiiviseen edistämiseen. Yksi keino edistää yhdenvertaisuutta on tehdä koulussa ja yhteiskunnassa vallitsevat normit näkyviksi ja kyseenalaistaa ne.
Onko kaiken opetuksemme normi-ihminen edelleen eurooppalainen ja valkoinen ? Mitä tarkoittaa länsimainen tai länsi ylipäätään? Kuka kuuluu porukkaan ja kuka suljetaan ulkopuolelle, kun puhumme länsimaisuudesta?
Luokkahuoneemme, ainakin täällä pääkaupunkiseudulla, alkavat täyttyä oppilaista, jotka eivät sovi yllämainittuun muottiin. Miltä tuntuu opiskella vuodesta toiseen sellaisia sisältöjä, joista ei tunnista itsensä kaltaisia ihmisiä? Tai tunnistaa heitä vain silloin, kun puhutaan jostain alkukantaisesta, sivistymättömästä, ongelmallisesta?
Onko tarina ihmiskunnan historiasta kokonainen, jos sen keskiössä on jatkuvasti niin sanottu länsimainen ihminen, joka on tuonut maailmaan kaiken hyvän, kauniin ja edistyksellisen? Millä perusteella me täällä kaukana Suomessa liitämme itsemme Kreikan ja Rooman kukoistuskausilla alkaneeseen länsimaisuuden ihmeeseen? Ovathan esimerkiksi Pohjois-Afrikan kansat paljon kiinteämmin osa tuota ihailtua välimeren alueen kulttuurihistoriaa.
Tämä mediakasvatusmateriaali auttaa tutkimaan lännen ja ei-lännen käsitteitä ja kyseenalaistamaan vallitsevia normeja.
Hyvää matkaa läntisen tuolle puolen!
*Normikriittisyys tarkoittaa yhteiskunnassa vallalla olevien normien kriittistä tarkastelua, syrjivien rakenteiden tunnistamista ja pyrkimystä niiden muuttamiseen. (Älä oleta, s. 11)