Länsi ja itä
Tässä osioissa on kolme teemaa, joihin jokaiseen sisältyy harjoituksia. 1. Mielikuvia idästä 2. Lännen vaihtuvat vastakohdat 3. Toisinajatteleva Venäjä
1. Mielikuvia idästä
Onko lännen vastakohta itä? Ainakin ilmansuunnissa näin on. Maantiedettä ajatellen mieleen voi putkahtaa myös Kaukoitä, Lähi-itä tai Itä-Eurooppa. Kun joku lausuu käsitteen itäraja, siirtyvät ajatuksemme välittömästä Suomen ja Venäjän väliselle rajalle, jonka ylittäminen on tällä hetkellä eli vuonna 2024 kielletty.
2. Lännen vaihtuvat vastakohdat
Onko lännen vastakohta sittenkin Venäjä? Mitä kaikkea länsi tässä kontekstissa tarkoittaa? Katso video, jossa pohditaan mm. Ukrainan sodan merkitystä niin sanotun lännen ulkopuolella asuville ihmisille.
Katselun jälkeen pohdittavia asioita:
Maïche mainitsee virallisen narraation eli tarinan. Mikä on mielestäsi tällä hetkellä Suomen virallinen tarina Ukrainasta ja Venäjästä?
Miksi Maïche väittää, että Gazan sota saattaa olla useammalle maailman ihmiselle merkityksellisempi kuin Ukrainan sota?
Ehdotuksia tutkittavista porukoista:
G7 maat
Nato
Muut sotilasliitot
Brics maat
Muut talousliitot
EU
3. Toisinajatteleva Venäjä
Venäläisiä on yli 140 miljoonaa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan Venäjän kansalaisten maastamuutto on kasvanut suuremmaksi kuin koskaan Putinin valtakaudella. Heitä on muuttanut paljon esimerkiksi Moldovaan. Etelä-Koreassa venäläiset ovat suurin turvapaikanhakijaryhmä. Suomeen Venäjältä suuntautui vuonna 2022 noin 6 000 muuttoa. Viimeksi Venäjältä oli muutettu Suomeen yhtä taajaan Neuvostoliiton hajoamisvuonna 1991. Varovaisen arvion mukaan Venäjältä on lähtenyt noin 700 000 ihmistä sen jälkeen, kun maa aloitti hyökkäyssotansa. Rohkeamman arvion mukaan lähtijöiden määrä yltää jopa miljoonaan.
Sekä Venäjällä, että sen ulkopuolella asuu valtava joukko venäläisiä, jotka eivät kannata Putinin politiikkaa. Seuraavaksi pääset tutustumaan hitusen joihinkin heistä.
Moderni maatuska
Moderni maatuska: Muukalaiset sotaa vastaan
Rakastan sinua viholliseni
Ukrainalainen Anastasiia ja venäläinen Bogdan rakastavat toisiaan. Sota yhdistää nuortaparia, mutta myös repii erilleen. Pari yrittää Suomessa rakentaa yhteistä elämää nollasta. Katso Sari Möttösen ohjaama Perjantai-dokkari Rakastan sinua viholliseni (11:27)
Pussy Riot
Katso venäläisen aktivisti-taiteilijan Nadya Tolokonnikovan haastattelu (1h). Tolokonnikova on punk- ja aktivistiryhmän Pussy Riotin perustaja. Sean Ricks haastattelee Tolokonnikovaa, joka kertoo, mistä saa rohkeutta ja voimaa epätoivoisinakin aikoina. (Klikkaa alla olevaa kuvaa katsoaksesi haastattelun)