Kansat ja valtiot
Tässä osioissa on kolme teemaa, joihin jokaiseen sisältyy harjoituksia. 1. Keinotekoisia valtioita 2. Kansalaisuus 3. Kansat ilman valtioita: palestiinalaiset, saamelaiset, uiguurit, kurdit ja sahrawit
1. Keinotekoisia valtioita
Maailmassa on alle 200 valtiota. Millainen on valtion rooli nykypäivänä osana kansainvälistä poliittista järjestelmää? 2020-luvulla lähdetään oletuksesta, että valta on hajaantunut voimakkaammin, kuin koskaan maailmanhistoriassa. Elämmekin professori Amitav Acharyan mukaan limittäisessä maailmanjärjestyksessä (Multiplex World Order), jossa erilaiset kansainvälis-poliittiset toimijat haastavat valtion perinteisen roolin esimerkiksi jonkin määrätyn maa-alueen hallinnassa.
2. Kansalaisuus
Wikipedia sanoo kansalaisuudesta näin: “Kansalaisuus on henkilön jäsenyys jossain valtiossa. Valtio myöntää kansalaisilleen passin. Henkilöllä voi olla yhden tai useamman maan kansalaisuus. Kansalaisuus saadaan yleisimmin syntyessä, mutta kansalaisuuden voi myös hankkia muuttaessa toiseen maahan asumaan.”
Katsokaa video Kansalaisuus ja kuuluminen (9:56), jossa yhteiskuntatieteilijä Karim Maïche Lapin yliopistosta pohdiskelee kansalaisuuden ulottuvuuksia. Ennen videon katselua, voitte käydä pienrymissä tai pareittain keskustelun siitä, mitä kansalaisuutenne teille itsellenne merkitsee.
3. Kansat ilman valtiota
Joka puolella maailmaa elää kansoja, joilla ei ole omaa valtiota. Valtiottomia kansoja ovat mm. saamelaiset, inuiitit, Pohjois- ja Etelä-Amerikan intiaanikansat, aboriginaalit, maorit, baskit, skotit, romanit, palestiinalaiset, marit, komit, udmurtit, tiibetiläiset, uiguurit, kurdit ja sahrawit.
Valtiottomat kansat ajavat oikeuksiaan enimmäkseen rauhanomaisesti, mutta itsenäistymispyrkimykset ovat johtaneet myös lukuisiin pitkään kehittyneisiin konflikteihin.
Kaikki valtiottomat kansat eivät edes halua itsenäistyä. Usein ne kuitenkin pyrkivät saamaan maihinsa omistusoikeuden sekä tavoittelevat kansalleen parempia oloja.